V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

AKTUALITÁSOK 3.

(bővebben)

Kattintson a megfelelő címre!

Író-olvasó találkozóról 2010.12.10

2010. december 2-án iskolánk fennállásának 100 éves évfordulójához kapcsolódóan író-olvasó találkozót szervezett Gecse Istvánné, a humán munkaközösség vezetője. Pásztor Attila 1992-ben végzett diákunk 2000-ben megjelent Törlesztés című kötetének darabjaival ismerkedhettek meg a jelenlévők: Naár János igazgatóhelyettes - aki osztályfőnöke volt Attilának -, Szemánné Majoros Anikó igazgatóhelyettes asszony, a magyar szakos kollégák, valamint az érdeklődő 11-12. évfolyamos diákok. A vers az, amit mondani kell – egy kedves novellarészlet felolvasásával kezdődött a hangulatos program, melyet Gujdi Franciska 11. c osztályos tanuló tolmácsolt. A kötet címadó versének elhangzása után Gecséné tanárnő bemutatta a költőt, akinek a felesége is megtisztelte rendezvényünket (szintén iskolánk volt tanulója – itt is ismerkedtek meg). A kötetből tanulói válogatásban egy kedves csokrot hallhattunk: Földem (Paronai Dániel 13. d), Magyar család és Szerelmet valló nyarakon (Barkóczi Kinga 12. a), Szép lányom, Júdás-alkum Istennel érted (Csáki Cintia 12. a), Az éji menyasszony (Apjok Bernadett 12. a), Mivel megyek? (Kerekes Krisztina 12. a).

Pásztor Attila vallott arról, mit jelent számára az írás, melyek a legkedvesebb témái, milyen volt iskolánk diákjának lenni, s hogy jelenleg mivel foglalkozik, milyen tervei vannak a jövőben. A megjelent diákok érdeklődve figyelték szavait, humoros, anekdotázgató gondolatait. Kiderült, Attila szeretett a Keribe járni – tanulni már kevésbé -, érdekes emlékeket őriz a középiskolai évekről. Versírással körülbelül 12 éve próbálkozik. Kenézlői lévén az ottani költőnő – Finta Éva – karolta fel, és segítette kötete megjelentetésében. A haza, a szülőföld, a szerelem, a család a legfontosabb témái, de bizonyos politikai dac és gúny is sugárzik műveiből. Az ihlet hatására – automatikus módon – ír, jelenleg is van néhány kiadható költeménye.  (Ezek közül ő maga mutatott be néhányat.) Annak örülne, ha szélesebb olvasóréteghez juthatnának el a versei. A most bemutatott kötete ma már nem kapható – az iskola fénymásolatban tudja az érdeklődők számára biztosítani.

A beszélgetés végén Gecse Istvánné megköszönte Pásztor Attilának, hogy vállalta a találkozón való részvételt, s további sok sikert kívánt munkában és magánéletben egyaránt.

 

5Vissza a lap tetejére

3

A szalagavató ünnepségen történt 2010.12.03

 

Jeles eseménynek lehettek részesei azok, akik 2010. november 26-án ellátogattak a sátoraljaújhelyi Latabár Színházba. Ekkor ünnepelte ugyanis végzős diákjait az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. A szalagavató fényét emelte, hogy az intézmény a 100. tanévét ünnepli.

A színpadot először is versek és dallamok töltötték be: a végzős diákok zenével fűszerezett irodalmi műsora az elmúló gyermekkorról, a változásokról és a kötődésekről szólt. A gondolatokat ébresztő műsort Hegedűs Lászlóné és Pongó Barbara szaktanárok állították össze, a műsorban a három végzős osztály tanulói szerepeltek.

Ezután Szemánné Majoros Anikó igazgatóhelyettes asszony ünnepi beszéde következett, majd az est fénypontja: a szalagtűzés. 91 végzős diák kapta meg a 100 éves „Keri” szalagját az osztályfőnököktől.

A megható pillanatok után a vidámabbak következtek. A 12. A közgazdasági szakmacsoportos osztály az UV fényeket és a lányok tánctudását használta ki látványos produkciójához. A 12. B informatika szakmacsoportos osztály egy középiskolás diák ábrándozásaiba kalauzolt el minket, míg a 13. D nyelvi előkészítős osztály egy igazán misztikus táncot mutatott be a nézőknek. Egyik osztály előadása sem nélkülözte a visszatekintést az elmúlt évekre, valamint a kreativitást és a humort.

 

 

A rendezvényről készített fényképek a Fotógalériák oldalon meg tekinthetők.

5Vissza a lap tetejére

3

Beszámoló a Kerisek Országos Találkozójáról 2010.11.18

Iskolánk fennállásának 100. évfordulóját ünnepeljük a 2010/2011-es tanévben. Erre a történelmi eseményre emlékeztünk 2010. november 13-án egy nagyobb volumenű rendezvény keretében, amit Kerisek Országos Találkozójának neveztünk el. Erre az alkalomra meghívtuk iskolánk volt tanárait is. Nagy örömünkre ellátogatott közénk Bagi József, Csatlósné Mester Erzsébet, Farkasné Dolinai Erzsébet (volt Olajos Pálné), Palásti Józsefné, Rilyák József, Szabó Jánosné, Dr. Szilágyi Dezsőné (Koleszár Erzsébet), Dr. Szilágyi Sándorné, Szűcsné Dankó Márta,  Dr. Takács Imre és Vaszily Mária is.

14 órakor kezdődtek az osztálytalálkozók. Tíz osztály élt a lehetőséggel, és ebben az időpontban tartotta összejövetelét. 50 éves találkozója volt Halász Gyula osztályának. Az 1970-ben végzett két osztály is tartott 40 éves találkozót, osztályfőnökök Szilágyiné Koleszár Erzsébet és Takács Imre voltak. 35 éves találkozót ünnepeltek Répási Erzsébet osztályában, ők 1975-ben végeztek. Negyedszázados jubileumot tartottak az 1985-ben érettségizettek, nekik USuták Zoltánné volt az osztályfőnökük. 20 évvel ezelőtt jártak az iskolánkba és most is találkoztak Palásti Józsefné tanítványai. A 2000-ben végzett 12. évfolyam diákjai közül három osztály is összegyűlt, Csidei Péter, Vaszily Mária és Matiszné Hankó Ilona tanulói. A legfiatalabbak hat éve érettségiztek, ők Csaba Csilla osztályába jártak.

Így aztán az osztálytalálkozósok nemcsak tanáraikkal, osztálytársaikkal, de más keriben végzett diáktársaikkal is találkozhattak. Mondták is meglepetten, Te is idejártál?

A délutánt színesítő műsorra 16 órától került sor. Stílszerűen megszólalt a csengő, majd „ráhangolódásként” a Boldog születésnapot c. dalt hallgathattuk. Az ének végére az érdeklődők az aulában, illetve az emeleti korlátoknál foglalták el helyeiket. Ekkor köszöntötte az egybegyűlteket Fekete Csaba, az est ceremóniamestere, aki iskolánk volt diákja.

Ezt követően Kossuth Klaudia 10.A osztályos tanulónk előadta saját versét, majd Hajdú Lászlóné volt diákunk mondott el egy találkozóra írt költeményt.  

Ezután Brandhuber János igazgató úr megnyitó beszédét, majd Szőnyi István az önkormányzat oktatási, közművelődési, civil és sportügyi bizottsága elnökének szavait hallhattuk.

Jellemzően minden műsorszám előadója kapcsolódott iskolánkhoz. Közöttünk is népszerűsítette a tokaji borokat hazánk első országos borkirálynője, Götz Ildikó, akinek édesanyja volt keris diák.

Farkasné Dolinai Erzsébet (volt Olajos Pálné) iskolánk egykori tanára leírta visszaemlékezéseit, amelyből Orosz Petra 12.C osztályos tanulónk olvasott fel részleteket.

A benyújtott pályázatot értékelte Dr. Hegedűs Lászlóné, majd átadta az I. díjat a győztes pályázó Farkasné Dolinai Erzsébet részére.

Ezt követően a néptáncé volt a színpad. Keris kötődésű diákok és barátaik szórakoztatták látványos produkciójukkal a közönséget.

A néptánc után merész stílusváltással a hastáncosoké lett a színtér.  

Ezután Matiszné Hankó Ilona olvasott fel részletet abból az újságcikkből, melyet Dr. Takács Imre iskolánk volt tanára a Köznevelés c. folyóiratba már korábban írt a keriről.

Majd kiosztottuk a LEG-ek díjait.

Legkorábban szereztek érettségi bizonyítványt (férfi és női kategóriában) Tóth Ferenc 1954‑ben, és Hegedűs Ferencné sz. Behina Erzsébet 1952-ben. Legmesszebbről jött a találkozóra Bak-Kondás-Júlia, aki Hollandiából érkezett. Legrégebben kötött keris házasság Rusznák Miklós és Rácz Magdolna házassága, ők 1970-ben kötötték össze életüket. A legfiatalabb keris házasság oklevelet Kajati Szilvia és Kerékgyártó Tamás kapta, ők 2010 nyarán tartották esküvőjüket

Legtöbb családtagja járt a keribe Rácz Réka Edinának. Itt tanult a keresztanyja, az öccse, három unokatestvére, három nagynénje.

A legnagyobb generáció legfiatalabb tagja iskolánk jelenlegi 9. évfolyamos tanulója Fazekas Mercédesz. Az ő édesanyja Pirnyik Zsuzsanna 1989-ben, nagymamája Fazekas Jánosné (sz. Csizmár Mária) 1961-ben végzett.

A találkozón legtöbb fővel megjelent osztály az 1970-ben érettségizett 4.A osztály volt.

 

Nagy sikert aratott a TANÁROCK együttes, akik régi keris dalokat elevenítettek fel. Többen csatlakoztak hozzájuk, velük együtt énekelték többek között a saújhelyi keribe járunk, keribe járunk, keribe járunk…. dallamait.

Végül az Erdőbényéről érkezett táncosokat láthattuk. Ők hagyományaikhoz híven kádártáncot adtak elő, nagy örömünkre.

A színes műsort követően a ROKONOK zenekar húzta a talpalávalót.

Az estét éjfélkor a rendezvénytéren lézershow zárta.

Aki itt volt, nagyon jól érezte magát!

 

A találkozó alkalmával a kiállítást is nyitottunk. Láthatók régi fotók, tárgyak, iratok. Az este folyamán kiállításunkat gazdagította a vizsolyi biblia is, amit Vizsoly polgármestere hozott el hozzánk, aki szintén a keri diákja volt.

A 100 év emlékeit bemutató kiállításunk a tanév végéig látogatható tanítási napokon 14 és 15 óra között.

 

 

Matiszné Hankó Ilona

az osztályfőnöki munkaközösség vezetője,

a keri volt diákja,

főszervező

A rendezvényről készített fényképek és videók a Fotógalériák oldalon tekinthetők meg.

5Vissza a lap tetejére

3

V. István napi sportesemények 2010.09.27

Hagyományukhoz híven idén is megrendeztük a „Város napja” rendezvénysorozaton belül az V. István napi sporteseményeket. 100 éves az iskolánk, ezért bővítettük a résztvevő csapatok számát. Nem csak a sátoraljaújhelyi középiskolákat hívtuk meg, hanem a sárospataki középiskolákat is bevontuk rendezvényünkbe, akik meghívásunkat szívesen elfogadták.

Három sportágban rendeztünk tornát: Fiú labdarúgás, ahol 6 csapat vett részt. Fiú kosárlabdában és vegyes röplabdában 5-5 csapat.

 

LABDARÚGÁS (2010. 09.23.)

1. Kossuth Lajos Gimnázium Sátoraljaújhely

2. V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

3. Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium

KOSÁRLABDA (2010. 09.23.)

1. Kossuth Lajos Gimnázium Sátoraljaújhely

2. Trefort Ágoston Szakképző Iskola

4. V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

RÖPLABDA (2010. 09.24.)

1. Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium

2. V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

3. Kossuth Lajos Gimnázium Sátoraljaújhely

5Vissza a lap tetejére

3

V. István nap az iskolában 2010.09.23

2010. szeptember 23-án tartottuk meg az V. István napi ünnepélyünket. Mivel az iskolánk a 100. tanévét ünnepli, a Kossuth Lajos Művelődési Központ színháztermében gyűltünk össze. Az ünnepi műsorban V. István király kiváltságlevelének egy részletével ismerkedhettünk meg, továbbá Dsida Jenő, Ady Endre és Wass Albert verseiből hallhattunk egy válogatást. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere és Brandhuber János, az iskola igazgatója is beszédet mondott. A műsorban a Ha én rózsa volnék című dal is elhangzott iskolánk egyik tanulójának az előadásában. Az ünnepi program végén a Hegyalja-Sátorhegy Néptánc Együttes rövid műsorát láthattuk. A műsorban közreműködtek:

Apjok Bernadett 12. a (bemondó)

Fodor Bence 11. c (próza)

Kerekes Krisztina 12.a (ének)

Pachman Alxandra 12. c (vers)

Paronai Dániel 13. d (vers)

Orosz Petra 12. c (vers)

továbbá a Hegyalja-Sátorhegy Néptánc Együttes

(művészeti vezető: Horváth Csaba)

(Kosárkó László)

5Vissza a lap tetejére

3

Tanévnyitó 2010.09.01

2010. szeptember 1-jén 9 órakor iskolánk megtartotta fennállásának 100., ünnepélyes tanévnyitóját. Az emlékezetesen eseményt a Himnusz közös éneklésével kezdtük (orgonán kísért Demján Ferenc tanár úr). A narrátor (Apjok Bernadett 12. a osztályos tanuló) Sátoraljaújhely város polgármesterét, Szamosvölgyi Pétert kérte fel, hogy mondja el ünnepi gondolatait. A polgármester úr köszöntötte az intézmény jelenlegi tanárait és diákjait, elismeréssel, tisztelettel szólt az iskola mögött álló 100 évről, majd a városi önkormányzat jubileumi emlékszalagját tűzte fel az iskolazászlóra. Az irodalmi műsort (Gecse Istvánné tanárnő összeállítása), amely ünnepi gondolatokkal kezdődött - Gujdi Franciska 11. c osztályos tanuló nyitotta meg. Tóth Árpád Köszöntő című versét Paronai Dániel 12. d osztályos diák mondta el. Máté Péter Embernek születtem című dalát egy volt tanítvány, Illés Máté (2009-ben végzett a 12. a-ban) hangszerelte és adta elő. Orosz Petra 12. c osztályos tanuló Reményik Sándor Akarom című versét szavalta el. Ezt követően az osztályfőnökök minden tanulónak feltűzték az erre alkalomra készíttetett iskolai jelvényt. Juhász Gyula Himnusz az emberhez című versének megzenésített változatát Kerekes Krisztina 12. a osztályos tanuló énekelte el, s az irodalmi műsort Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért verse zárta Mitró Márió, volt diák (2010. 13. c) előadásában. Ezt követően Brandhuber János igazgató úr üdvözölte az iskola tanulóit, külön szeretettel az új, 9.-es diákokat és hozzátartozóikat, méltatta az elmúlt 100 év eredményeit, majd hivatalosan megnyitotta a 2010/2011-es tanévet.  A Szózat közös éneklésével ért véget a KERI ünnepélyes tanévnyitója.

(gi)

5Vissza a lap tetejére

3


Webmester: Naár János igazgatóhelyettes
Copyright © 2004-2010 VIKISZ. Minden jog fenntartva.
Módosítva: 2010.12.29.