V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

AKTUALITÁSOK 2.

(bővebben)

Kattintson a megfelelő címre!

Ballagás 2010 2010.05.05

Iskolánk fennállásának 99. évében április 30-án délután 5 osztály tanulói (12. a-b-c és 13. c-d előkészítős évfolyamosok) búcsúztak az alma matertől. Hagyományainkhoz híven az alsóbb évesek délelőtt feldíszítették az aulát, a tantermeket. A végzős diákok elbúcsúztak az iskolavezetéstől, majd őket a 11. évfolyamosok búcsúztatták átadva a ballagó tarisznyákat. Az osztályfőnökök útravaló gondolatokkal, tanácsokkal látták el tanítványaikat. Az ünnepély 15 órakor a Himnusszal kezdődött az iskola udvarán. A végzős diákok nevében Balázs Bettina 13. d osztályos tanuló köszönte meg tanáraiknak az önzetlen, kitartó munkát, szüleiknek a támogatást, a gondoskodást. Kiemelte az iskola biztonságos, családias légkörét, a közös programok élményt adó gazdagságát. Paronai Dániel a 11.-esek nevében hívta fel a ballagók figyelmét arra, hogy soha ne felejtsék el a „Keri”-t, mely biztos tudást és összetartozást is jelent. Iskolánk eddigi legeredményesebb versmondója Mitró Márió (13. c) Tamási Lajos: Ha azt hallod majd című versét adta elő, Suhaj Boglárka (12. c) Kipling: Ha… tanácsait szavalta el. Brandhuber János iskolánk igazgatója értékelte a végzősök eredményeit, jutalomkönyveket adott át végzőseinknek a 4, illetve 5 éven át kiemelkedő tanulmányi, közösségi és sportmunkáért. Kerekes Krisztina 11. a osztályos tanuló Koncz Zsuzsa: Szél hozott, szél visz el szép dalát adta elő – Kováts Imre tanár úr gitárkíséretével. Majd röpültek a galambok is – jelképesen kiengedve diákjainkat a gondoskodó szárnyak alól. Az iskolai ünnepély a Szózat hangjaival zárult. A narrátor Apjok Bernadett 11. a osztályos tanuló volt, az ünnepi műsor szervezői: Gecse Istvánné és Pongó Barbara magyar szakos pedagógusok voltak. Ezután a városi ballagásra indultak végzőseink.

Gecse Istvánné

5Vissza a lap tetejére

3

A Gordiusz verseny eredményei 2010.02.19

Az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola tanulói közül 37-en vettek részt a 2010. február 19-én megrendezett, nagy hagyományokkal rendelkező Gordiusz matematika verseny megyei fordulóján.

Iskolánk tanulói közül a szakközépiskolák versenyében három diákunk ért el kimagasló teljesítményt:

JANOVICS NORBERT  9.C    III. helyezést

VINCZE ÁRON        10.A     II. helyezést

VINCZE TAMÁS      12.B   VI. helyezést

A díjazottak oklevelet és könyvjutalmat vehettek át Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban egy színvonalas eredményhirdetés keretében.

Gratulálunk az elért eredményekhez, további szép sikereket kívánunk! 

5Vissza a lap tetejére

3

Idegen nyelvi feladatmegoldó verseny 2009.12.17

Nagy számú érdeklődő résztvevő versenyében az alábbi eredmények születtek évfolyamonként:

 

Német nyelv

9. évfolyam

I. Majoros Xénia           9.b

II. Feke Aletta             9.b

 

10. évfolyam

I. Táncos Lili              10.b

II. Barnóth Péter         10.b

 

11. évfolyam

I. Balla Ivett               11.a

II. Horváth Bettina       11.a

 

12. évfolyam

I. Iski Anikó                12.b

II. Gulyás Roland         12.b

III. Kállai Dávid           12.b

 

Angol nyelv

10. évfolyam

I. Simon Márk               10.c

II. Hörcsik Ádám            10.c

III. Kenyeres Anita        10.a

 

11. évfolyam

I. Bacsinszki Balázs      11.a

II. Komlósi Viktória       12.d

III. Orosz Petra           11.c

 

12. évfolyam

I. Novák Dávid             12.c

II. László Péter            12.c

III. Dankó Orsolya        12.b


A versenyen nyújtott teljesítmény alapján a gimnázium által szervezett ROTARY nyelvi versenyre beneveztük:

Simon Márk, Hörcsik Ádám, Kenyeres Anita, Tamók Roland, Bacsinszki Balázs tanulókat angol nyelvből. Német nyelvből Balla Ivett és Horváth Bettina képviselte iskolánkat.

Az írásbeli forduló alapján Hörcsik Ádám 10. c osztályos tanuló (VI. helyezés) részt vett a szóbeli fordulón március 24-én.

5Vissza a lap tetejére

3

Szalagavató  2009.11.27

A középiskolában eltöltött utolsó év három különleges alkalmat tartogat a diákok számára: a szalagavató figyelmeztet arra, hogy közeledik egy út vége, a ballagás jelképesen kinyitja az iskola kapujának zárját, az érettségi vizsga pedig szélesre tárja a képzeletbeli kapuszárnyakat.

"Egy út végére értem, s egy kapu kinyílt előttem" - ez a Kassák Lajos-gondolat kezd valósággá válni 113 keris diák életében. 2009. november 27-én a sátoraljaújhelyi Latabár Színház adott otthont iskolánk szalagavató ünnepélyének. Ennek keretében először ünnepélyes perceket élhettek át a jelenlévők: a Himnusz hangjai után, egy rövid irodalmi összeállítást követően a szalagtűzés percei következtek, majd pedig iskolánk igazgatóhelyettese, Naár János mondta el ünnepi gondolatait. Ezután a végzős osztályok bemutatkozó műsorait láthattuk, színvonalas produkciókkal, humoros jelenetekkel, a vidámság és a fiatalos lendület jegyében.. Végül az emlékezetes ünnepség zárásaként egy közösen előadott dallal búcsúztatták az ünnepeltek a múló gyermekéveket.

A szalagavatóra készülés, a közös munka, a feltűzött szalag megerősítette az osztályközösségeket, az utolsó együtt töltött hónapok pedig újabb feladatokat, célokat hoznak mindenki számára.
"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

Kecskés Mária

5Vissza a lap tetejére

3

Tutanhamon kiállításon jártunk 2009.11.07

A valaha tanult egyik legérdekesebb történelmi korba kalauzolt el bennünket a Tutanhamon-ról elnevezett kiállítás.

Budapesten a VAM Design Center-ben felépített tárlat időrendben tárta elénk a nagy fáraó koráról szóló történeteket, a dinasztiák váltakozásáról, az ókori életmódról, és a furcsa temetkezési szokásokról.

A kiállítás anyagát két filmvetítés is gazdagította, amelynek hangját a látogatók saját fülhallgató-szetten tudták követni. A fáraó sírkamrájának megtalálásáról és feltárásáról eredeti fekete-fehér fényképek és naplórészletek adtak szinte percre pontos képet, majd a következő helyiségben elénk tárult a sírkamra előtere, a benne talált személyes tárgyakkal, díszekkel, fegyverekkel, bútorokkal. A felbecsülhetetlen lelet-együttes vizsgálata, valamint a fáraó életéhez és halálához való viszonyának kutatása talán a mai napig is foglalkoztatja a világ egyiptológusait.

Hihetetlen épségben maradt gazdagság és a túlvilági életre való alapos felkészítés látszik a sírkamra összehalmozott tárgyain. A fáraó szarkofágjának külön kiállított darabjait fényképezve szinte magunk előtt láthattuk a több napon át tartó temetési ceremóniát és az uralkodójukat elvesztett alattvalók gondos munkáját.

Tutanhamon életéről és évezredekig meg nem talált sírjának történetéről mély benyomásokat szereztünk és azok is érdeklődéssel fordultak a történelem eme alig ismert szeletéhez, akik nem nagyon kedvelik ezt a tárgyat. Azok a diákok, akik rááldozták szombati napjukat, mélyebbre véshetik ismereteiket az ókorról, mint ha csak könyvlapokon olvasnának a nagy fáraóról.

Szabóné Hornyák Emőke

5Vissza a lap tetejére

3

Szép eredmény a szavalóversenyen 2009.09.25

A Magyarok Világszövetsége Zemplén Tagozata 2009. szeptember 23-án szavalóversenyt rendezett Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójára emlékezve. Itt iskolánk tanulója, MITRÓ MÁRIÓ 13. C osztályos tanuló - Radnóti Erőltetett menet című versét előadva - a középiskolás tanulók versenyében az I. helyet szerezte meg.

Az eredményhez gratulálunk, és további szép sikereket kívánunk.

5Vissza a lap tetejére

3

V. István Nap a KERI-ben és és azon kívül 2009.09.25

Az V. István napon a 10. C osztály a király egykori földjén járva a Tengerszemhez kirándult.

Károlyfalván volt a találkozó, ki busszal, ki kerékpárral, sőt motorral vágott neki az útnak.

Amikor odaértünk, a halastó mellett fociztunk, beszélgettünk és páran motoroztunk. Egy óra múlva elindultunk a Tengerszemhez. Felfelé kicsit fáradalmas volt az út, de sokat nevettünk és képeket is csináltunk. Amikor felértünk, láthattuk a szép tájat, a hegyeket és a tavat. Bementünk egy barlangba is, ahol régebben bányászok laktak.

Mindezek után szalonnát sütöttünk és közben jót beszélgettünk és nevetgéltünk. Amikor befejeztük a sütést, elindultunk lefelé, vissza a halastóhoz. A fiúk fociztak, mi lányok pedig a napon süttettük magunkat.

Ezen a napon nagyon jól éreztük magunkat a jó társaságban és vidámságban.

Vojtkó Henrietta, 10. C osztály

5Vissza a lap tetejére

3

Iskolánk névadójára emlékeztünk 2009.09.25

„Csak törpe nép felejt ős nagyságot,

csak elfajult kor hős elődöket;

A lelkes eljár ősei sírlakásához

s gyújt régi fénynél új szövetneket.

S ha a jelennek halványul sugára:

A régi fény ragyogjon fel honára.”

 

 

 

2009. szeptember 24-én ünnepi műsor keretében emlékezett meg iskolánk névadójáról, V. Istvánról. A műsor szereplői felidézték Sátoraljaújhely múltját, V. István élettörténetét. Balás Norbert 13. D osztályos diák felolvasta a városi kiváltságlevelet. Az ünnepi műsor Mitró Márió 13. C osztályos tanuló szavalatával ért véget, majd Brandhuber János igazgató úr ünnepi beszédében a közlemúlt várostörténeti eseményeit elevenítette föl.

2009. szeptember 25-én diákjaink kiránduláson vettek részt. Több osztály a  Szár-hegyen 1936-ban épült Magyar Kálváriára gyalogolt fel. Az alábbi képek erről készültek.

Látkép a Szár-hegyről Iskolán épülete a Szár-hegyről nézve

5Vissza a lap tetejére

3

A BNV-n jártunk 2009.09.10.

Résztvevők: 12.a  21 fő, 12.b  28 fő, 12.c  27 fő, 13.c  18 fő, 13.d  18 fő, 13.a  30 fő

Kísérő tanárok: Kosárkó László, Suhaj László, Szabóné Hornyák Emőke, Matiszné Hankó Ilona, Hegedűs Lászlóné, Naár János

E nap programjai:

Oktatás napja –(B épület):  Nyelvparádé- nyelvtanulási és továbbtanulási lehetőségekről

Az Oktatás Hete 2009 programsorozat részeként a Nyelvparádé mellett további másik négy rendezvényt is kínálnak: a Tanulj, dolgozz külföldön!-t, a Business Language Show-t, a Tanfolyam- és állásbörzét.

-   Ingyenes egészségügyi szűrések, homeopátiás tanácsok, gyógytea kóstoló,

-   Sella szépség sziget- Oliva aktív fitoterápia( bőr-haj- kéz-láb ápolás),

-   Gold’s Gym Fitness sziget- óránként body toning, dinamikus jóga, spine gymnastic órabemutatók, interaktív beszélgetések, testzsír és vérnyomás mérés, szakmai tanácsadás étkezésről, edzésmódszerekről,Krav-maga (önvédelmi bemutató)

-   Lakberendezési kiállítás, előadások

-   Oázis növényvásár és kertészeti tanácsadás

-   Líra könyvvásár (10% kedvezmény)

-   Novoparts póker, biliárd, darts és csocsó versenyek, ismerkedés a játékokkal

-   Kutyabemutató

-   Challengeland kalandpark: - 7,5 m magas sportmászófal és 40 m-es csigás lecsúszás az E épület melletti szabad területen
- beltéri, földi akadályrendszer játékokkal és nyereményekkel,
Minigolfozás

Utána a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi és Ókori antik művészeti kiállítását tekintettük meg.

Az Antik Gyűjtemény különleges helyet foglal el Magyarország kulturális életében. Ez az egyetlen átfogó antik művészeti gyűjtemény hazánkban, az egyetlen hely, ahol közvetlenül lehet találkozni a klasszikus ókor tárgyi örökségével. A kiállításon látható mintegy 5.500, kizárólag Magyarország területén kívül előkerült műtárgy. A gyűjtemény felöleli a klasszikus ókor egész időszakát (Kr.e. 3. évezred - Kr.u. 6.sz.), és gazdag képet ad annak fő művészeteiről (görög, etruszk, római, graeco-egyiptomi).

Matiszné Hankó Ilona

Néhány műkincs amit láttunk:

Hydria - víztartó edény Fekete alakos amphora - Athén Istenmaszk - Athén

 

Nőalak - Mykene Görög ifjú torzó Boiótiai terakotta istennő -mellkép
Spárta - Lakón bronz hydria Talpas csésze - Spárta Spártai ifjú feje

5Vissza a lap tetejére

3

Nemzeti ünnep az iskolánkban és a városunkban 2009.03.15

Szabó Kinga (9.B):

 

Március 15.

 

Minden év március 15-én

Nagy büszkeséggel kelek fel én.

Életünk egyik legszebb ünnepén

Emelt fővel ballagok,

S buzdítom a népet:

„Emberek! Magyarok vagyunk!”

Sokan néznek némán, s bután,

Vajon mit is akarhatok?

Mintha ez a haza

Nem is a miénk volna.

Tudom, nem vagyok egyedül,

Érzem legbelül a reményt,

Egyszer mindenkit eléget

Az érzés, amely engemet,

S ez az érzés:

A szülőföldünk iránti szeretet.

Kokárda

5Vissza a lap tetejére

3

Iskolánk egykori tanára állami kitüntetésben részesült 2009.03.13

Dr. Takács Imre, iskolánk egykori tanára, a nemzeti ünnep, március 15-e alkalmából adományozott, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést vette át a Parlamentben.

Kedves nyugdíjas kollégánknak iskolánk tantestülete és egykori tanítványai nevében az elismeréshez ezúton is szívből gratulálunk.

5Vissza a lap tetejére

3

Ideiglenes felvételi rangsor 2009.03.13

A felvételi rangsort a hozott pontok, a szerzett pontok és a többlet pontok összegezése után nyert felvételi pontszám alapján készítettük el. Ha egy tanuló több tagozatra (szakmacsoportra) is benyújtotta jelentkezését, akkor minden tagozaton ugyanazzal a pontszámmal szerepel, de a rangsorban elfoglalt helye valószínűleg eltérő.

Az ideiglenes rangsor ismeretében a jelentkezőknek lehetősége van a bejelölt sorrend módosítására 2009. március 20-ig. Ezt az általános iskolában lehet megtenni, de célszerű egyeztetni a szakközépiskola igazgatójával is. Az általános iskola 2009. március 23-ig küldi el a győri központnak az adatlapokat. Iskolánk az innen kapott névsor alapján küldi el a végső rangsort az országos központnak.

A felvétel végső sorrendje az országos központból visszaérkező adatok alapján április végén dől el. 2009. április 27-ig küldi ki iskolánk a felvételről szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.

Az elutasított felvételi kérelmekre jogorvoslati lehetőség van. A fellebbezést Sátoraljaújhely Város jegyzőjének kell címezni, de az iskola igazgatójának kell benyújtani. A jogorvoslati eljárás befejezésének időpontja 2009. május 29.

A rangsor megtekintése: Közgazdaság Informatika

Iskolai szavalóverseny 2008.04.16

A költészet napja alkalmából 2008. április 15-én rendezett iskolai szavalóverseny eredménye:

1. Mitró Márió 11. C

2. Kiss Tóth Renáta 12. B

3. Simkó Zsuzsanna 13. A

5Vissza a lap tetejére

3

A 9. évfolyam bemutatkozó műsora 2007.12.12

5Vissza a lap tetejére

3

Iskolai helyesírási verseny 2007.12.11

2007. november 20-án rendeztük meg az iskolai helyesírási versenyt, melyen - nagy örömünkre - szép számmal vettek részt tanulóink. A hagyományokhoz híven egy feladatlapot kellett a versenyzőknek megoldaniuk, számot adva helyesírási ismereteikről. 
A következő végeredmény született:

I.   Tóth Viktória             

12.B

II.  Sáfrányos Anikó       

12.A  

III. Gonda Éva                 

12.B

IV. Szombati Kitti            

13.A

IV. Czilli Gábor                 

12.C

VI. Balla Ivett                      

  9.A

A verseny győztese képviseli iskolánkat az Implom József helyesírási verseny megyei fordulójában, melyet 2008. január 11-én rendeznek meg Miskolcon, és innen kategóriánként a legjobbak a Gyulán rendezendő országos döntőbe jutnak. Sikerest felkészülést és eredményes szereplést kívánunk!                                           

(Kecskés Mária)

5Vissza a lap tetejére

3

"Beszélni nehéz!" szakkörvezetők 21. országos tábora  2007. július 2-7. Tokaj 2007.09.10

A szakkörvezetők 21. országos táborának a tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola adott otthont. Felkerekedtek az ország minden részéről, sőt Erdélyből és Szerbiából is a szakkörvezetők népes tábora. Több mint 60 résztvevő utazott el Tokajba, hogy találkozzanak, feltöltődjenek, megvitassák gondjaikat, örüljenek egymás sikereinek.

A hétfő a megérkezés és elhelyezkedés napja volt. A tábornyitást az iskola aulájában rendezték meg. Többek között köszöntőt mondott Májer János polgármester, az iskola igazgatója, dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Koncz Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke. A köszöntők után pazar állófogadáson vettünk részt, s sokáig beszélgettünk, ismerkedtünk az új körvezetőkkel.

Kedden dr. Deme László professzor úr tartott tájékoztatást mozgalmunk jelenéről, jövőjéről, majd „A szöveg és hangzása” címmel tartott elemzést. Dr. Kováts Dániel Zemplén irodalmi és nyelvi örökségéről beszélt, majd dr. Nyirkos István érdekes előadást tartott „A nemek nyelvhasználatáról (szociolingvisztikai vizsgálatok alapján). Délután a városban sétáltunk Zelenák István helytörténésszel. Hajóztunk a Tiszán (nagyon rövid ideig), s perceken belül már a Bodrogon voltunk. A táj gyönyörű, közben megismerkedhettünk a Tokaj Mercantus Kft. boraival. Este anyanyelvi játékokkal szórakoztunk Szőcsné Antal Irénnel.

Szerdán 5 órakor busszal indultunk Kárpátaljára. Nagy élmény volt, hogy ellátogathattunk Munkács várába. Nagyra értékeltük, hogy felújítás folyik a várban, s reméljük, hogy ezek a munkálatok folytatódnak továbbra is. A várban egy lelkes magyar gimnáziumi tanárnő kalauzolta társaságot, mindent elmondott a várról, a történelmi eseményekről.

Döcögős szerpentineken érkeztünk a Vereckei-hágóra. Ahogy kiszálltunk a buszból, hatalmas eső zúdult reánk. Nem estünk kétségbe, előkerültek az ernyők, esőkabátok. Egy kicsit meredek, csúszós, sáros úton értünk fel a hágóra. Olyan érzésünk volt, hogy ez a világ teteje, szinte láttuk őseinket. Nagyon misztikus volt, hogy gyakorlatilag a felhők átmentek rajtunk. Szedtünk vadvirágot és elhelyeztük a félbemaradt (az ukrán kormány nem hagyta befejezni) emlékműre. Elénekeltük a Honfoglalás című dalt, a magyar és az erdélyi himnuszt. A határon nagyon sokat várakoztunk, hajnal négyre érkeztünk Tokajba.

Csütörtökön kicsit álmosan, Kerekes Barnabás tanár úrral mondatelemzés, és –jelölés volt. Ezt követően Mercsák József „Védett természeti értékek Tokajban és környékén” címmel diavetítéses előadást tartott. Délután Erdőbényén meglátogattuk a Béres Szőlőbirtok és Pincészetet, nagyon modern technikával irányítják a finom borok készítését.  Ellátogattunk Hotyek Attila kádármesterhez. A helyszínen mutatták be, hogyan készül a gönci hordó. Bemutatkozott az erdőbényei Kádártánc csoport. Nagyon érdekes és szép volt a bemutató.

Késő délután borkóstoláson vettünk részt a Vivamus Borház és Pincészet jóvoltából. Esti programunkra – a tanárok és a tanulók nagy kedvence – Bordi András (Kazinczy díjas bemondó) érkezett, akivel közösen énekeltünk, dalokat, megzenésített verseket. Késő este hagytuk csak elmenni.

A péntek reggel mondatjelöléssel kezdődött. A következő előadó dr. János István volt, aki Balassi Bálint virágének költészetéről adott ízelítőt. Hegedűs  Zoltán nagyon érdekes és szemléltető előadást tartott „A tokajiról beszélni nehéz, de megtisztelő” címmel. Karsainé Horváth Klára ötleteket adott az „Édes-anyanyelvünk” verseny írásbeli feladataihoz. Ebéd után autóbuszos kirándulás volt a tokaji Kilátóhoz. Nagyon szép volt a panoráma, jól lehetett látni az elkülönülést a hegyvidék és az alföldi rész között. A délután folyamán ellátogattunk Monokra, a Kossuth Emlékmúzeumba, majd megtekintettünk a rátkai Német Nemzetiségi Tájházat. Nagy szeretettel fogadtak, fellépett a tánccsoport, s az énekkar, s töltöttkáposztás vacsorára invitáltak. Este pincelátogatáson vettünk részt a tokaji Benkő Pincében. Késő este beszélgettünk, felelevenítettük az átélt élményeket.

Szombat reggel volt a hazautazás. Én magam és a többi körvezető társunk is gyönyörű élményekkel búcsúzott el Tokaj városától és a rendező iskolától.

A magam és társaim nevében szeretném megköszönni a rendező iskolának ezt a szép hetet, különösen Hidasi Lajosné Babikának, aki a tábor szervezője volt. Bár kollégái nagyon sokat segítettek neki, de a feladatokat ő koordinálta, mindenkire figyelt, segített ahol tudott.

Sátoraljaújhely, 2007. szeptember 10.

 Tóth Jánosné

körvezető

A zsinagóga épülete, Tokaj

Munkács várának bejárata

Munkács vára

Kazinczy Ferenc emléktáblája a munkácsi várban A befejezetlen emlékmű a Vereckei-hágón
Az erdőbényei Kádártánc csoport előadása Német nemzetiségi tájház, Rátka

5Vissza a lap tetejére

3

Webmester: Naár János igazgatóhelyettes
Copyright © 2004 VIKISZ. Minden jog fenntartva.
Módosítva: 2010.09.16.