V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

AKTUALITÁSOK 2.

(bővebben)

Kattintson a megfelelő címre!

Megalakult a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Tagozata 2007.06.06

Iskolánkban 2007. április 26-án megalakítottuk a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Tagozatát.  Ellátogatott hozzánk Ungor Gáspár a szövetség alelnöke és Szajkó Gábor a Rákóczi Szövetség Zempléni Tagozatának elnöke. A megjelent fiatalok az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola  és a Szepsi Lackó Máté Szakképző Iskola tanulói voltak. A megalakuló ülésen részt vett Szemánné Majoros Anikó és Szűcsné Dankó Márta tanárnők.

Ungor Gáspár beszélt a szövetség megalakulásáról, munkájáról, tagozatairól és arról miért tartja fontosnak azt, hogy ifjúsági tagozata is legyen a szövetségnek. Szajkó Gábor programokat ajánlott a közeljövőben pl. biciklitúrát Borsiba és a középiskolás táboron való aktív közreműködést várja el az ifjúsági tagozat fiataljaitól.

Megválasztották elnöknek Mátyás Bencét az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola 11. osztályos tanulóját, alelnökök pedig Katkó Attila szintén az V. István Szakközépiskola 12. osztályos tanulója, aki szlovák állampolgár és Főző Tünde a Szepsi Lackó Máté Szakképző Iskola tanulója.

5Vissza a lap tetejére

3

Irodalmi és képzőművészeti alkotópályázat, szavalóverseny 2007.04.21

Iskolánk és diákjaink sokszínűségét bizonyítja, hogy nemcsak a közgazdasági és a természettudományos versenyeken vesznek részt lelkesen, hanem szinte minden más megmérettetésen is. Ennek bizonyítéka, hogy szép számmal érkeztek versek és rajzok a márciusban meghirdetett irodalmi és képzőművészeti alkotópályázatra is.

A beérkezett pályamunkákat kiállítottuk az iskola aulájában, majd szakmai zsűri értékelte azokat, és vártuk a közönségszavazatokat is.

A szakmai zsűri díjazottjai az irodalmi kategóriában: Suhaj Boglárka (9. C), Török Nikoletta (9. C), Bártfai Brigitta (9. D), Czók Eszter (11. B), Szabó Péter (13. C).

A közönségdíjat Hegedűs Gergő (11. B) kapta.

A rajzpályázat helyezettjei:

I.          Hmelyovszki Zsanett (12. A)

            Négyesi Zoltán (11. B)

II.         Kovács Boglárka (11. B)

            Hegedűs Ádám (11. C)

III.        Homola Gábor (12. C)

            Dudás Gábor (9. B)

A közönségdíjasok: Homola Gábor (12. C), Gonda Éva (11. B), Mecz Gábor (12. C).

 

A díjkiosztásra a költészet napja alkalmából megrendezett szavalóversenyen került sor.

Ennek eredménye:

I.         Mitró Márió (10. C)

II.        Tamók Zsanett (11. A)

III.       Szuetta Anikó (11. A)

A zsűri két különdíjat ítélt oda: Dupcsák Eszter (9. C) és Fijó Brigitta (11.A) osztályos tanulóknak.

 Kecskés Mária

5Vissza a lap tetejére

3

Szép sikert értünk el a közgazdasági versenyeken 2007.04.13

Iskolánk közgazdasági szakmacsoportos diákjai már évek óta vesznek részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Szakmacsoportos szakmai előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyén (SZÉTV)  Az idén elméleti gazdaságtanból szerepelt igen sikeresen a két 12. A osztályos diákunk. Molnár Angelika az országos 34. helyet, míg Molnár Anita a 42. helyet szerezte meg. Egy pár ponton múlott, hogy nem sikerült e versenyeredményükkel kiváltaniuk az elméleti gazdaságtan középszintű érettségi vizsgájukat.

A Magyar Nemzeti Bank idén másodszor szervezte meg a Monetary elnevezésű bank- és értékpapírpiaci ismereteket  számonkérő versenyét. Iskolánk csapata a regionális döntőben már tavaly is szépen szerepelt, így az idén is belevágott négy 12. évfolyamos diákunk a versenybe.

Juhász Aliz, Krujbert Mónika, Molnár Angelika és Molnár Anita négy internetes tesztforduló után jutott be a regionális középdöntőbe. Négy megye legjobb öt iskolája mérhette össze tudását a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán rendezett fordulóban. Itt két, általuk már korábban benyújtott esszét kellett prezentálniuk és megvédeniük az MNB szakértőiből álló zsüri előtt. Nem volt könnyű dolga a csapattagoknak a profi közgadász-elemzőkkel szemben ülve válaszolni a szakmai kérdésekre, de tisztes helytállásuk eredményeképpen 4. helyezést értek el.

5Vissza a lap tetejére

3

Szép eredményeket értek el diákjaink természettudományi tantárgyakból a megyei versenyeken 2007.04.13

Február 22-én került sor a GORDIUSZ feladatmegoldó matematikaverseny megrendezésére, melyre iskolánkból 40 tanuló jelentkezett. Már szinte hagyomány, hogy 12. évfolyamos diákjaink a megye szakközépiskolái között előkelő helyezést érnek el. Idén egyéniben Dakos Ernő 12.B osztályos tanuló a 2. helyezésért, a 12. évfolyamos csapat - Dakos Ernő 12.B, Vavrek László 12.B, Kocsi Péter 12.C-szintén a 2. helyezésért járó oklevelet és jutalmat vehette át a Ságvári Endre Gimnáziumban Kazincbarcikán, a verseny megyei eredményhirdetésén. Az alsóbb évfolyamon kiemelkedően jól szerepelt Balla Tamás 11.C, Szikora Szabolcs 10. B, Siska Zsolt 9.C osztályos tanuló.

Március30-án Miskolcon szervezték meg a szakközépiskolások Bede Lajos Megyei Matematikaversenyét. A versenyen az iskolák tizedikes és tizenegyedikes diákjai vehettek részt, évfolyamonként három fővel. Iskolánkat a helyi verseny három–három legjobb eredményt elért tanulója képviselte. Nagyon örültünk a versenyzők szép sikerének: Négyesi Zoltán 11.B osztályos tanuló évfolyamán II., míg Matisz Máté 11.C osztályos tanuló III. helyezést ért el. A 11. évfolyam csapatversenyén a Peimli Nikoletta 11.A osztályos tanulóval kiegészült csapat a II. helyezést érte el. Az iskolák közötti versenyben a 11. és a 10. évfolyamos csapat - Repka Ádám 10.B, Kiss Klaudia és Illés Tamás 10.A - együtt a III. helyen végzett. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére április 12-én került sor a Berzeviczy Szakközépiskolában.

Április 4-én volt az eredményhirdetése a Törő Gábor Megyei Fizikaversenynek. Iskolánk tanulói szép sikereket értek el. Évfolyamonként két-két tanuló képviselte eredményesen iskolánkat. A csapat a 2.helyet szerezte meg, míg egyéniben a 10. évfolyamon Brekk László 3., Majdanics Dávid 6., a 11. évfolyamon Matisz Máté 5., Czilli Gábor 9.,a 12. évfolyamon Nalesnyik Dénes 2., Müller Péter 5. helyezést ért el.

Iskolai házi verseny előzte meg a Kitaibel Pál Biológia Verseny megyei fordulóját. A 9. és 10. évfolyamról 10 tanuló jutott be a következő fordulóra. A Miskolcon megrendezett versenyen eredményesen szerepeltek tanulóink.

A 9. évfolyamosok a 2-8. helyet szerezték meg. Sorrendben: Iski Anikó, Pásztor Eszter, Petercsák Zsolt, Barati Ádám, Mizsák Éva, Ringer Csilla, Pachmann Nikoletta.

A 10. évfolyamosok közül Tivadar Anett 8. Gecse Gergő 10., Mikola Timea 11. helyezést ért el.

Minden versenyzőnek gratulálunk és további eredményes versenyzést kívánunk!

Szemánné Majoros Anikó

5Vissza a lap tetejére

3

Együtt ünnepeltünk március 15-én a határontúli magyarokkal 2007.03.15

2007. március 15-én már kora reggel biztonsági intézkedésekre lettünk figyelmesek. Még csak nem is Fővárosunkban volt a gyülekezőhely, hanem Sátoraljaújhelyben. Mi nemcsak a határokon belüli „reménytelen” helyzetünket hangsúlyoztuk ezen a jeles napon. Így, nemzeti öntudattal fűtött állapotban elindultunk azokhoz a magyarokhoz ünnepelni, akiket elválasztottak az anyaországtól. A buszbérlés tudatosan a biztonságra épült, hiszen nem a megszokott Patak – Újhely közötti ütött- kopott kisbusszal keltünk útra. Vidám hangulat jellemzett mindenkit egész úton, azt hiszem, legalábbis hátul az volt. A magyar- szlovák határon uniós stílus uralkodott el. Épp hogy belepillantottak útlevelünkbe, és az volt a mélyen tisztelt határőrök arcára írva: Miért kell még mindig megállítani őket?

Mikor elhaladtunk a Borsi települést jelző tábla mellett, már mindenki vette a kabátját, megigazította kokárdáját, ellenőrizte leheletét, aztán bevett extra mentolos rágót, hisz tudtuk mindjárt megállunk a Rákóczi vár előtt elénekelni a Himnuszt. Nem is tévedtünk.

Felpattanva a buszra, folytattuk utunkat egészen a Felső – Bodrogköz vidékéig, Nagyszelmencig. Ez az a kis falu, ami legalább olyan híres, mint London, apró különbség, hogy itt nem a Temze szeli ketté, hanem egy kellő megfontolással épített határ, ami felborította a falubeliek életét, és mai napig is 2007-ben, ahol már „régen” uniós tagállam Szlovákia, elmúlt a kommunizmus is, de a határ még mindig áll. Igaz már nem olyan szigorú az átkelés, de még mindig útlevél kell, annak is, aki rokonait akarja meglátogatni a szomszéd utcában. A felháborodásunkat leplezve, pókerarccal mutattuk útleveleinket, táskáinkat a citromba harapott uraknak, és drogmentes szagunkat a kutyáknak. Nagyon komolyan veszik munkájukat a határon, ami érthető is, csak elgondolkodtató, hogy valaki nap mint nap átesik ezeken a procedúrákon. És mi a meglepő az egészben?! Az, hogy ennek örülnek a helybeliek, mert legalább átjuthatnak. Nem egy történet szól gyerekekről, akik nem mehettek vissza szüleihez, mert még a határhúzás előtt átugortak a boltba, vagy a nagyihoz…

Átérve a gyalogos határon, a túloldalon egy másik busz várt minket. Fél füllel hallottam diáktársaimtól amint éppen „dicsérik” az ukrán busz minőségét. Mikor rámutattam az „IKARUS” feliratra, mindenki derült. A helyi általános iskolában megelőlegezett bizalommal láttak minket vendégül. Kis pihenés után a lelkes csapat folytatta útját Ungvárra, ahová velünk tartottak a szelmenci tanárok is.

Megnéztük a helyi nevezetességeket, és közbe beszélgettünk azokkal a tanárokkal, akik magyar iskolába tanítanak az ukrán oldalon. Ismételten meglepődtem. A magyar mentalitásban érezhető a panaszkodás, sopánkodás, rosszkedv. Viszont ők, akik sokkal rosszabb körülmények között élnek, dolgoznak, (nem mennék bele a további ukrán életszínvonal boncolgatásába) mosolygós, jó kedélyű embereknek ismertem meg őket. Próbáltam kérdezgetni, hogy milyen az élet, mik a mindennapi problémák, de nem kaptam gondterhelt válaszokat. A következő megállóhely Ungváron a Dajka Gábor magyarnyelvű iskola volt, ahol előadtuk ünnepi műsorunkat. Mit is mondhatnék? A felnőtteknek látszott a szemén a meggyötörtség és a múlt fájdalma, de szerintem örültek, hogy volt egy olyan alkalom, ahol növelve táborukat, együtt ünnepelhettünk. A gyerekeken szerencsére semmilyen elkeseredettséget nem láttam, talán csak annyit hogy ebben a jó időben, ingbe kell benn állni az iskolában.

Szabad program következett és majd leesett az állunk, mikor a főtérre érkeztünk. Nemcsak a lányok miatt. Egy négyszer négyméteres plazma tévén ment az Mtv, és a kellő hangerőt hat darab, oszlopra erősített REGENT hangfal biztosította. Mintha nem is Ukrajnában lettünk volna.

Miután kicsodálkoztuk magunkat visszamentünk Palágykomorócra, ahol ebéddel vártak, és még mindig nem tettünk semmit. Mármint, nem abban az iskolában tartottuk műsorunkat… Ebéd végén kibújt a szög a zsákból:  A II. Rákóczi Ferenc Szövetség képviseletében Szajkó Gábor hozott egy kopjafát, amiről mi mit sem tudtunk. Tehát még egy ünnepség várt ránk. Nem panaszkodom, mert tényleg jó kirándulás volt, és tanulságos volt ottani magyarokkal beszélni. Továbbá, nem is volt olyan kimerítő szerepem a műsorban, hisz csak zászlót tartottam, de amikor végigálltuk a két igazgató beszédét, a négy papot, akik megáldották a kopjafát, a polgármestert, a művelődésház igazgatóját, a gyerekek műsorát, így egy kicsit a nap végén elfáradtunk. Mintha egy csoda történt volna, mikor Szajkó Gábor következett, hisz tömören, egy kis humorral fűszerezve megtartotta beszédét, és mehettünk haza.

A szlovák oldalon már várt minket a busz. Mindenki felszállt, elővettünk az ennivalót és kényelmesen hátradőltünk, de csak nem indultunk. Vártunk, vártunk… mindenki a helyén, még a sofőr is a helyén, igaz vörös fejjel csapkodott, de a helyén volt. Fél óra múlva eléggé kiábrándítóvá vált a helyzet: Lerobbantunk… Egy segítőkész traktoros próbálta feltölteni az akkumulátort azt hitte így sikerülhet elindulni, tévedett… végül a nyers erő győzött, egy busznyi diák be tudta tolni a buszt, és végre haza felé vettük az irányt.

Március 15 óta töröm a fejem azon, hogy mit is jelent magyarnak lenni. Tényleg az a hazafi, aki nemtetszését fegyverrel akarja megoldani? Nem azt mondom, hogy el kell fogadnunk, és bele kell törődnünk abba, amit ránk erőltetnek, hisz a francia forradalom sem nőhette volna ki magát, ha mindenki otthon halkan szidja a kormányt, hogy a szomszéd se hallja meg. De amit most az országban, és főleg az oly híres budapesti Kossuth téren látunk, az civilizált, célratörő megoldás?

Itt a remek példa: 1848 március 15

Mikor külföldön tartózkodik valaki, és haza kell jönnie, mindig rosszkedvvel teszi azt. Mikor Ukrajnából kellett haza indulnunk, hát én nem húztam a számat.

Még is irigylem az ott élő magyarok mentalitását, tanulhatnánk tőlük, és elgondolkodhatnánk: tényleg olyan rossz nekünk Magyarországon?

 

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy ismét eljuthattunk a határontúli magyarokhoz és most is, úgy mint korábban már tettük, együtt ünnepeltünk.        

 Mátyás Bence 11.C

5Vissza a lap tetejére

3

Az 1848-as Forradalom és Szabadságharc 159. évfordulója 2007.03.14

5Vissza a lap tetejére

3

Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 2007.02.20

2007. február 12-én volt az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny iskolai fordulója. A versenyzőknek egy feladatlapot kellett kitölteniük, melynek feladatai sokoldalú nyelvi ismereteket igényeltek.

Eredmények:

I.   Tóth Viktória     

11.B

II.  Fijó Brigitta       

11.A  

III. Kerchner Dóra   

11.B  

IV. Feigel Kitti        

10.A  

V.  Vincze Tamás    

 9.B

 

VI. Peimli Nikoletta  

11.A  

Gratulálunk!

A megyei versenyre való felkészüléshez további sok sikert kívánunk!

Kecskés Mária

5Vissza a lap tetejére

3

Módszertani foglalkozás a Bábel Könyvkereskedés szervezésében 2007.02.15

2007. február 15-én az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola adott otthont a Bábel Könyvkereskedés által szervezett módszertani foglalkozásnak, amelyen Steve Levert, az Express Publishing kiadó munkatársa tartott előadást az érdeklődő általános és középiskolai tanároknak. A kiadóval már több éves kapcsolatunk van, hiszen iskolánkban több évfolyamon is bevezettük a kiadó tankönyveit, s azokat a tanulók érdeklődéssel és szívesen tanulják.

Steve Levert előadását két részre osztotta: először a nyelvtanításban kialakított új módszertani szemléletet próbálta megismertetni a hallgatósággal, majd a rövid szünetben kötetlen eszmecserére is lehetőség nyílt. A második részben a kiadó egyik új kiadványának példáján szemléltette az előadó az integrált idegen nyelvi készségfejlesztést.

Sajnos a város többi középiskolájából nem jelentek meg kollégák, valószínűleg szervezési hiba miatt. A KERI Idegen Nyelvi Munkaközössége ezért felajánlotta, hogy a jövőben besegít a kiadó sátoraljaújhelyi rendezvényeinek szervezésébe.

A szervezők értékes tankönyvcsomagot állítottak össze a résztvevőknek és tankönyvekből és segédkönyvekből álló ajándékcsomagot is átadtak iskolánknak.

Kováts Imre

A hallgatóságSteve Levert

5Vissza a lap tetejére

3

Implom József helyesírási verseny 2007.01.15

2007.január 15-én a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola adott otthont az Implom József helyesírási verseny megyei fordulójának. A megmérettetésen a középiskolák legjobb helyesírói vettek részt.

Iskolánkat Kerchner Dóra 11.B osztályos tanuló képviselte,

és nagyon szép eredményt elérve a megye 22 szakközépiskolás tanulója között a 2. helyet szerezte meg.

Felkészítő tanára: Kecskés Mária.

5Vissza a lap tetejére

3

„Szép Magyar Beszéd” verseny iskolai fordulója 2007.01.10

2007. január 10-én került megrendezésre iskolánkban a „Szép Magyar Beszéd” verseny iskolai fordulója.

A verseny szervezője Tóth Jánosné volt.

Örvendetes, hogy 27 tanuló vállalta a megmérettetést. A diákok nagyon gondosan és lelkiismeretesen készültek a feladatra.

 

Feladatok:

 1. Egy szabadon választott szöveg értelmező, pontos felolvasása

 2. Egy kötelező szöveg értő és hangsúlyos felolvasása. (Ezt közvetlenül a verseny előtt kapták meg a tanulók.)

A zsűri tagjai:

 • Matiszné Sipos Ilona – elnök, a keresztény iskolából

 • Tóth Jánosné – iskolánk tanára

 • Matisz Ágota – iskolánk 12. a osztályos tanulója

A zsűri a feladatokat külön pontozta, s ezt összesítve állapította meg az eredményt. A tanulók érdekes, jó és tanulságos szöveget választottak, s fontosnak tartják anyanyelvünk helyes használatát, s ezzel példát mutatnak társaiknak.

 

Eredmények:

 1. Illés Máté 10. a

 2. Fijó Brigitta 11. a

 3. Kerchner Dóra 11. b

 4. Tamók Zsanett 11. a

 5. Szinai Bianka

 6. Oláh Gábor 12. b

Iskolánkat a megyei fordulóban ILLÉS MÁTÉ 10. a osztályos tanuló képviseli.

5Vissza a lap tetejére

3

Nyelvtanár-továbbképzés a KERI-ben 2006.12.01

December 1-jén az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola adott otthont annak az idegennyelv-tanári továbbképzésnek, amelyen a kétszintű érettségire való eredményes felkészítő munkához kaptak segítséget a megjelent szaktanárok. A Nemzeti Tankönyvkiadóval közös szervezésben megtartott bemutatón Jilly Viktor, a budapesti Fazekas Gimnázium vezető tanára, több angol nyelvkönyv és módszertani kiadvány társszerzője tartott hangulatos bemutatót a város középiskoláinak angol szaktanárai, illetve a KERI végzős diákjai bevonásával.

A bemutató „gyakorlati foglakozást” egy szóbeli érettségi vizsga közös elemzésével és értékelésével folytattuk, melynek során a szaktanár kollégák és maguk az érendő diákok is gyakorolhatták a szóbeli megnyilatkozások értékelését.

A szakmai rendezvény támogatásaként a Tankönyvkiadó egy-egy érettségi felkészítő kiadványt ajándékozott a megjelent szaktanároknak, illetve diákoknak.

 Kováts Imre

angol nyelv tanára

5Vissza a lap tetejére

3

Webmester: Naár János igazgatóhelyettes
Copyright © 2004 VIKISZ. Minden jog fenntartva.
Módosítva: 2007.09.12.